Být či nebýt, do vlády ano, či ne

14. června skončilo první celostranické hlasování o podpoře či nepodpoře vstupu ČSSD do vlády. Je to poprvé, kdy měli opravdu všichni členové možnost svým hlasem ovlivnit zásadní rozhodnutí.

Byl tak naplněný slib, který nové vedení dalo členské základně. Výsledky parlamentních voleb byly již stokrát zhodnoceny analytiky, politology, politiky a vyjádřil se k nim snad každý, kdo se alespoň okrajově o dění ve společnosti zajímá. Nebylo to nic příjemného poslouchat, zejména když minulá vláda udělala mnoho prospěšných rozhodnutí. Bohužel za masívní podpory sdělovacích prostředků to vypadalo, že veškeré dobro bylo učiněno ANO a lidovci a na ČSSD zbyly jen ty nepopulární opatření jako například inkluze, sociální dávky, zákaz kouření, EET a další. A voliči nám to dali jak se říká lidově pěkně sežrat. Málokdo si však již vzpomněl na léta předchozích vlád, jaká restriktivní opatření musela celá společnost strpět. A to mi připadá trochu nespravedlivé. Ale taková je politika a volič je v tomto případě suverén.

Od mnohých významných členů ČSSD jsme celou dobu po volbách poslouchali: „ Je potřeba jít do opozice a tam si to odpracovat". Každý má právo na svůj názor, ale v tomto je cítit spoustu farizejství. Vždyť ti, co dnes propagují cestu do opozice, byly ve většině případech členy minulého vedení a především jejich zásluhou jsme dosáhli takového výsledku, jaký nám voliči určili. Ano, jsem pro, abychom si to odpracovali. Nikoliv však tak, že zalezeme do opozičních lavic a budeme čekat jak se to vyvrbí. Je nezbytné lidi přesvědčit, že jsme schopni ovlivňovat chod věcí veřejných v jejich zájmu a pro ně. Utéct z prohraného boje je zbabělost a je potřeba politiku ČSSD v očích veřejnosti rehabilitovat. Naši zástupci musí být schopni se
prosadit a dodržet sliby. Alespoň se uvidí, zda na to mají. Už slyším ty mnohé nenávistné výkřiky, kam to ČSSD vede. Ale ona je zde už 140 let na rozdíl od různých účelových projektů.Anti levicový folklor, kdy ti tzv. „poslední spravedliví" nám radí, co máme udělat je docela hlasitý. Já však věřím na běžnou každodenní práci, bez velkých slov. A proč jsem tedy podpořil vstup do vlády?
- Nechci, aby se vrátil antisociální program s nízkými platy a vysoká nezaměstnanost
- Podpora měst a obcí se dá dělat jen aktivní politikou. 8 let trvalo, než se podařilo vrátit příjmy obcí ze sdílených daní na úroveň roku 2010 před tzv. Kalouskovu antireformu
- Nejsem ve funkci proto, abych si hýčkal svoje ego, ale proto, abych hájil zájmy většiny obyvatel města a tak musím mít možnost věci prosazovat i na ministerstvech. Období, kdy se tam nedalo nic vyřídit už jsem zažil.
- Je lepší se pokusit něco udělat, než jen trousit moudra a řešit své vlastní zájmy.
- Nic a nikdo není dokonalý. Lidé musí mít alespoň pocit, že o jejich zájmy snažím starat co nejlépe. Zajímá je cena vody, tepla, MHD, daně, cena potravin, prostě základní životní náklady. Nezajímají je politické půtky a vznosná účelová prohlášení.
- A tak se přestaňme hádat a pojďme něco prospěšného dělat....