Pojďme k volbám – kurz komunální politiky

Blíží se komunální volby a pomalu se nám rozjíždí volební kampaň. Bylo by proto seriózní, abych i já seznámil Hradečáky se svými názory na některé otázky, které většinou před volbami vyvstanou.

Mají být volby povinné nebo ne?

U nás jsou volby do všech institucí právem, nikoliv povinností. Je to tak správné? Poctivě se přiznám, že nevím. Uvedu to na příkladu Jindřichova Hradce. Máme více jak 21 200 obyvatel, z toho těch, kteří mají volební právo bylo v posledních volbách 17 300. Voleb se pravidelně zúčastní kolem 40%, což je asi 8480 obyvatel, kteří rozhodnou o jejich výsledku. Vyjadřuje tento počet lidí rozhodný názor? Těm, kteří k volbám přijdou, patří poděkování za zájem o věci veřejné. Kde jsou ale ti ostatní? Mají pak nějaké právo všechno kritizovat?
Přímá volba starostů a primátorů?

Můj názor je ano, ale muselo by dojít k úpravě kompetencí mezi starostou, Radou a Zastupitelstvem. Jak ukazují zkušenosti z okolních zemí a zavedení přímé volby prezidenta, tak na to není ještě společnost připravená. Takže raději ne. Je potřeba to pořádně připravit. Jednou k tomu stejně dojde, protože tato volba patří mezi prvky přímé demokracie.

Jak velký počet zastupitelů by mělo být?

V našem městě bývalo po revoluci také 36 zastupitelů. Postupně se ale ukázalo, že pravidlo: „Víc hlav, víc rozumu“ v tomto případě neplatí a počet zastupitelů byl postupně snižován. V současné době je stanoven počet zastupitelů na 27. Podle mého názoru je to úměrné, neboť podle zákona o obcích umožňuje stanovit po volbách variabilní počet členů Rady a to buď 7, nebo 9. Dává to lepší prostor pro povolební vyjednávání.

Slibem neurazíš.

Někteří tvůrci předvolebních programů by si měli napřed ujasnit, jaké kompetence samospráva vůbec má a nehoupat voliče planými sliby. Slibovat věci, které jsou v kompetenci krajů, státních orgánů, nebo ministerstev, je podvod na voličích

Co jsme neudělali.

Nikdy nelze splnit 100 % volebního programu, pokud musíte vytvořit povolební koalici. To že jsme splnili více jak 86% bodu programu je velký úspěch. Nebyly splněny pouze body, které byly závislé na majetkoprávním vypořádání Pokud se vám náš
program bude líbit, tak nám dejte hlas a my jej splníme na 100%.

Co uděláme?

Budeme chránit a prosazovat zájmy většiny obyvatel. To znamená, že někdy není možné povýšit zájem jednotlivce nad zájem veřejný. Kombinace státní správy a samosprávy na obcích je pro mnoho lidí nesrozumitelná, ale my to umíme a budeme své zkušenosti využívat ve prospěch obyvatel. Náš program bude srozumitelný, reálný, kontrolovatelný a ufinancovatelný.